25. aug, 2015

Tot en met de 5 maanden controle en er net na

Dinsdag 23-06

Ik zit in restaurant De Biltsche Hoek voor een werkafspraak en hoor een gezelschap met louter zeventigers druk met elkaar in gesprek. Het betreft 2 vrouwen en 3 mannen. De meest rijzige man van het gezelschap vertelt op vrij gewichtige serene wijze en met extra pauzes en gezag in zijn stem dat er onder zijn auspiciën klokken geluid gaan worden langs het parcours. Welk parcours? Nou dat van de Tour. Er zijn officiële afspraken gemaakt ten aanzien van welke klokken geluid gaan worden, hoe vaak en hoe hard. Een vrouw hangt aan zijn lippen en vraagt of die klokken op een bepaalde manier geluid moeten worden: dus van “bam, bam, bam!!” of meer van “bim, bam, bim!!!” of toch meer van “Bom….Bom…..Bom!!!”. Waarop de man antwoordt dat dat een goede vraag is. Een andere man stelt dat dat mogelijk nog gedoe gaat geven, want is het nu overlast of ernstige geluidshinder en dat dat nogal een verschil uitmaakt. En de 2e vrouw in het gezelschap voegt toe dat het misschien minder een probleem is als de moskeeën ter gelegenheid van de tour ook maar hun oproep tot gebed doen. Nou, prima moment om even een toilet te bezoeken.

Vrijdag 26-06

De dagelijkse core stability oefeningen en squats en lunges beginnen hun vruchten af te werpen, want na 600m, 700m en 800m weet ik er ook een stuk van 1100m uit te persen en dat inmiddels bij 11 km per uur. Nu nog met strava aan. Maar dat is wel zo’n beetje de laatste keer want het loopt niet lekker met smartphone.

Zondag 28-06

14 weken en 3 dagen na de operatie. Vandaag staat er een elliptigo afspraak met Miranda, Pauline, We gaan van start in Molenhoek. Bij aankomst sta ik voor een gesloten deur waarbij er wel een elliptigo voor de deur staat. Miranda is met Noel elliptigo nummer 2 en3 van Molenhoek gaan halen en even later kunnen we met drieën, Miranda, Olaf en ik, en Pauline als begeleidend fietster onderweg. Elliptigo is als een crosstrainer maar dan op de openbare weg. Ruim een uur crosstrainen gaat redelijk tot goed en vooral het afstappen is nog gevaarlijk gezien het hoogteverschil van de voetsteunen ten opzichte van de weg. Prima training wel want aan het einde voel ik de onderrug, de billen en de bovenbenen. Miranda en Olaf zijn door me nog net te volgen op het vlakke, omhoog gaat het eigenlijk al wel prima.

Maandag 29-06

Klein stukje hardlopen: wegens spierpijnklachten in de bovenbenen van gisteren moet ik na 1 km al gaan wandelen. Dat is genoeg voor vandaag.

Dinsdag 30-06

In de avonduren met Ruud van Suijdam 10x 2 minuten op hoger tempo gereden, inmiddels rijd ik weer wat harder dan Ruud en kan ik het tempo afhankelijk van de wind op 40-43 km per uur houden tijdens de 2 min blokjes. Een leuke effectieve trainingsvorm die weinig tijd kost maar ook weinig kilometers inhoudt. Bij het snel even ophalen van de fietspomp bij mij in de flat net voordat we vertrekken ren ik plots de trap op, dit voor de eerste keer.

Vrijdag 03-07

Vanmiddag maar eens 5 km gaan hardlopen: tegen de 12 km per uur en 5 km aan een stuk, in de laatste km komt er een vergelijkbare spierpijn als afgelopen maandag opzetten maar deze keer kan ik er nog 800m mee doorlopen. Weer wat vooruitgang geboekt.

Zondag 05-07

Rondje fietsen met Judith: 55 km met Hoogstraat en Doorn in de route. Lekker weer en ging prima.

Dinsdag 07-07

Naar en van werk gefietst op gemak: 36 km in totaal. Bovendien nog met Leon 5 km gelopen en dit ging ineens in 20m51s. Ik wilde Leon niet ophouden qua tempo, maar dit bleek enorm mee te vallen. Wel wat reactie van de knie op dit looptempo.

Vrijdag 10-07

Met Peter Wijn stukje lopen vanaf Lunetten: bij elkaar 5 km maar wel met even pauze tussendoor. Nog duidelijk niet hersteld van dinsdag.

 Zaterdag 11-07

Met Ruud Kamp verkenning van parcours voor zijn triatlon in Utrecht de volgende dag: het tempo ligt af en toe voor mij wel erg hoog met 37-38 km per uur en met 71 km is het voor mij een prima training. Ruud heeft lekker ingereden voor morgen.

Maandag 13-07 tot en met maandag 20-07:

Ik ga mee als begeleidend sportarts met het EJK team atletiek naar Eskilstuna. Ontzettend gezellig en mooie prestaties! Qua hardlopen doe ik even helemaal niets, voelt even verstandiger.

Dinsdag 21-07:

Maar eens een echt rondje gaan hardlopen: een kleine 9 km in een rustig tempo (12 km per uur). Dit gaat al weer een stuk verder!

Woensdag 22 en donderdag 23-07:

Twee dagen op en neer naar werk met de fiets: dit voelt prima en herstel lekker van het duurloopje van dinsdag.

Zondag 26-07 tot en met Zondag 02-08:

Vakantie in Zuid-oost Engeland: dagelijks maar eens core stability opgepakt, elke trap die ik kon nemen genomen en soms voor linker been 3 treden tegelijk genomen. Op zondag 6 km gerend, maandag 6 km en dinsdag 12 km, vervolgens 2 rustdagen en dan op vrijdag 6 en op zaterdag 12 km. Vooral de laatste 2 dagen ging het erg lekker en voelde ik voor het eerst ook ontspanning tijdens het rennen. Tempo ligt af en toe rond de 15 km per uur.  

Maandag 03-08:

Voor de eerste keer naar de clubtraining (Overvecht): oefeningen programma en vogelnestje lukt probleemloos, ik kan mijn linker knie even ver buigen als rechter been. Na 10 minuten inlopen 15 minuten uitgelopen: in totaal 6 km gelopen.

Dinsdag 04-08:

Nogmaals op baan getraind, deze keer alleen met Leon die ook aan het herstellen is van een blessure: na 2 km inlopen , 5x 200m in 38-42 s met 200m pauze. 3 km uitgelopen.

Donderdag 06-08:

Voor de tweede keer clubtraining (Maarschalkerweerd): 2 km ingelopen en 6x 200m in 38-42s. 3 km uitgelopen.

Vrijdag 07-08:

Exact 5 maanden en 1 dag na de operatie: controle bij Bas Heere, de ortopeed. Het is allemaal prima, hij denkt dat de hechtingen die de patella bij het onderbeen moesten houden waarschijnlijk al geknapt zijn, hij voelt ze niet meer zitten. De buiging van de linker knie is net zo ver mogelijk als van de andere knie. En ik heb al gemerkt dat ik ook kan hurken. Het vocht dat nog in de knie zit en dat iets meer wordt als ik hard gelopen heb is voor hem heel normaal en het is eigenlijk veel en veel minder dan hij verwacht had. De snelheid waarmee ik kan hardlopen vindt hij ongelooflijk. Hij vertelt me dat hij vanochtend zich afvroeg tijdens het tanden poetsen waarom het zo snel ging met revalideren bij mij. En er waren 4 factoren: mijn lage gewicht, de getraindheid vooraf, de kennis van het lichaam en de blessure als sportarts en mijn durf. Ik hoefde niet meer terug te komen wat hem betreft, wel werden er nog een paar rontgenfoto’s van de knie genomen. Hieruit blijkt dat de knieschijf op een normale hoogte staat en dat de 3 ankertjes netjes op hun plek zitten.

Zondag 09-08:

Met Peter en Inge en Leon liggen flaneren bij Maarsseveense plassen en ter plekke ook even 10 km gerend in 42 minuten. Het gaat nu echt wat meer vooruit, want de knie reageert hier niet echt op.

Maandag 10-08:

Ik wil graag een ronde van 13 km lopen, en de eerste 7 km gaan zeer voortvarend, dan beginnen de bovenbenen en kuiten toch wat vermoeid te voelen en na 11 km besluit ik te wandelen. Ik denk dat dat een goede beslissing was.

Zaterdag 15-08:

Tijdens de vrijgezellendag van Rik Wolswinkel, hetgeen sowieso al een erg gezellige aangelegenheid was in het Zeeuwse zijn we met Rik meegerend van Vlissingen naar Zoutelande. Heerlijk over het strand en tussen de paaltjes door over het slot van het parcours van de kustmarathon. Ongeveer 10 km met als slotstuk de ontmoeting van Rik en Ilonka in Zoutelande. Aan het einde wel wat voller gevoel van de knie met ook vermoeidheid in de bovenbenen maar het is ook wat anders dan op het asfalt.

Zondag 16-08:

De halfjaarlijkse lange duurloop vanaf station Driebergen met een leuke grote groep. Voor mijzelf betekent het dat ik na 6 km een shortcut terugneem naar station Driebergen waar ik alvast me kan nestelen in het pannekoekenrestaurant dat inmiddels vaste prik is wat betreft de afterparty. Vandaag dus weer zo’n 10 km.

Donderdag 20-08:

Afgelopen dagen een roadtrip in mijn eentje via Keulen en Dresden naar camping Bukovina Buiten (Bukovina schijnt iets te betekenen als eikel en zaadje volgens Gerrieke). Gisteren aangekomen Bukovina u Ciste, na naar diverse Bukovinas in Tsjechie gereden te zijn (Bukovina Pescy en Bukovina harrachov of iets dergelijks). Slecht voorbereid door mezelf. Ik had geen fiets meegenomen uit luiheid en omdat ik plande nog een keer hard te lopen. Dit gebeurt dus vanaf camping Bukovina Buiten vanwaar ik met Gerrieke en 2 campinggasten die ze eenmalig hardlooptraining geeft vertrek voor een rondje van  5km door heuvels en lekker onverhard terrein. We besluiten er met 2-en nog een rondje van 3 km aan te plakken. Het gaat best goed met ook redelijke versnellingen heuvelop. Aan einde wel wat reactie van de knie, maar zeer tevreden al met al.

Zondag 23-08:

Via Leipzig en Dortmund teruggereden naar camping Coldenhove bij Eerbeek en Loenen waar een groep van AV Phoenix aan het kamperen is. Zelf er ook mijn tent neergezet gister en vandaag met de groep een stukje hard gelopen. In totaal 8 km en vanwege toch wat reactie van de knie het kort gehouden en geen tempo’s.

Maandag 24-08:

Vandaag gaat het stukken beter met trainen: na 2 km inlopen de nodige oefeningen bij de club enkele steigerungen gedaan die erg goed gingen en vervolgens 8x 200m in 34-35 seconden. Het gaat makkelijker dan begin augustus en de knieschijf wordt pas wat gevoeliger na 7x 200m. Vervolgens nog 3 km uitgelopen. Een duidelijke stap voorwaarts weer! Eind oktober wil ik een 10 km lopen lekker anoniem in 35 min en nog wat, dat wordt mijn volgende doel.