21. mrt, 2015

Fact sheet patellapeesruptuur

Traumatisch letsel van het strekapparaat van de knie kan ingedeeld worden in:

  1. Breuk van de knieschijf

  2. Scheur van de strekspierpees (quadricepspees (boven de knieschijf))

  3. Scheur van de knieschijfpees (patellapees (onder de knieschijf))

Scheuren van de quadricepspees komen meer voor boven de 40 jaar en scheuren van de patellapees meer bij actieve sporters onder de 40 jaar. Bij basketbal komt de blessure het meest voor.

Wat gaat er mis bij een patellapeesruptuur?

Een gezonde pees scheurt niet af onder normale fysiologische belasting. De pees zou alleen kunnen scheuren als er al een mindere kwaliteit peesweefsel bijvoorbeeld door eerdere injecties (2-3) met corticosteroïden (in bijna 60% van de patiënten met een patellapeesscheur) aanwezig is. De scheur treedt op in het typische geval door grote samentrekkingskracht van de quadriceps waarbij de knie licht gebogen is (bijvoorbeeld tijdens de landing na een sprong). Actief strekken of gestrekt heffen van het been is in de meeste gevallen niet mogelijk. De onderkant van de knieschijf is relatief matig doorbloed waardoor dit gebied extra kwetsbaar is bij zeer forse krachten.

Hoe ziet het eruit?

Een acute scheur van de patellapees gaat gepaard met onmiddellijke hevige pijn waarbij het gevoel van “pop” of afscheuren wordt ervaren. Direct na het sporttrauma ontstaat er flinke zwelling van de knie en er kan niet op het been gesteund worden behalve in volledige strekking. Er is een blauwe verkleuring aan het huidoppervlak. De knie kan in de meeste gevallen niet volledig gestrekt worden net als dat het handhaven van de kniestrekking tegen de zwaartekracht vaak niet mogelijk is. De knie is gevoelig aan de voorzijde en de zijkant. De locatie van de scheur is meestal voelbaar en zichtbaar als een kuiltje (zie figuur). Er is op de rontgenfoto een hoogstand van de knieschijf te zien en op de echo is te zien dat de vezels van de patellapees los liggen van de knieschijf.

Operatie?

Welke operatieve methode gekozen wordt voor reconstructie van de patellapees is afhankelijk van verschillende factoren.

  1. Hoe lang bestaat de scheur?

  2. Locatie van de scheur?

  3. Leeftijd patiënt?

  4. Kwaliteit peesweefsel?

Operatieve opties:

  1. Acute reparatie van de pees waarbij de pees kwalitatief goed is.

  2. Acute reparatie van de pees waarbij de pees verlengd moet worden omdat de pees kwalitatief niet goed genoeg is.

  3. Reparatie van de pees door autologe transplantatie (gebruik van lichaamseigen weefsel van een andere locatie).

De figuur laat zien hoe een operatie volgens optie 1 verloopt. Wanneer een scheur zich net op de bot-pees overgang van de knieschijf bevindt, wordt de pees met 2 of 3 ankers (afhankelijk van de grootte van de knieschijf) in boorgaten in de knieschijf vastgezet nadat met cerclage (draad of ijzerdraad) de knieschijf dichter bij de tuberositas van het scheenbeen gebracht is zodat de spanning van de hechtingen in de knieschijf af is (Zuggurtung of specifieker Mc Laughlin cerclage, zie figuur).